Praktisch


Het Vlaams Tram-en Autobusmuseum heropent zijn deuren !

Augustus is de eerste openingsperiode: het museum is open op de vijf zondagen, dus 2, 9, 16, 23 en 30 augustus, telkens van 13.00 uur tot 16.30.

We moeten uiteraard de Corona-maatregelen respecteren, dus de bezoekers moeten vooraf reserveren. De voertuigen zijn niet toegankelijk, we moeten de voorgeschreven afstand respecteren. De bezoekers dienen een aangeduide route te volgen en telkens een vak tussen elke bubbel te laten. Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Als u het museum wil bezoeken:

  • Stuur ons een mail op info@vlatam.be
  • Vermeld wanneer u ongeveer zou willen komen, maar denk er aan dat wij u moeten inplannen wanneer er een plaats vrij is
  • Op te geven: naam, adres en telefoonnummer van de verantwoordelijke; aantal deelnemers in uw “bubbel”
  • Bij meer dan TIEN personen wordt een bubbel opgedeeld over verschillende tijdstippen.
  • U kan vooraf betalen op onze rekening (uiterlijk de dinsdag vooraf), of ter plaatse met gepast geld

U krijgt van ons een bevestigingsmail met het gereserveerde uur.


Tarieven voor individueel bezoek

Standaardticket€5 per persoon
Kinderen 6-12, 65+ en lerarenkaart en EDC (European Disability Card)€3 per persoon

Openingstijden

Het museum is open voor bezoekers van 13.00 uur tot 16.30 uur, op zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen van half april tot half oktober. In 2020 is dit van zaterdag 18 april tot zondag 11 oktober. Groepen vanaf 10 personen dienen hun bezoek vooraf aan te vragen.

UPDATE: Omwille van de coronacrisis worden de openingsuren aangepast. De correcte openingsuren en -dagen staan bovenaan deze pagina vermeld.

Groepsbezoeken met gids

VlaTAM biedt rondleidingen met gids voor groepen aan waarbij we een overzicht bieden van de geschiedenis van het openbaar vervoer in ons land. Daarbij kan je ook in verscheidene trams en autobussen zien. De rondleiding duurt ongeveer twee uren. Op maandag en donderdag worden geen rondleidingen aangeboden. De aanvraag dien je minstens twee maanden voor de geplande datum in. Per groep van twintig deelnemers zetten we een gids in. De forfaitaire prijs bedraagt 120,00 euro per groep van twintig deelnemers. Voor schoolgroepen met kleuters of kinderen jongeren dan 12 jaar organiseren we een aangepast bezoek aan aangepaste voorwaarden.

De aanvraag voor een rondleiding met gids kan je richten tot het mailadres planning@vlatam.be.

Wegens het groot aantal aanvragen kunnen groepsbezoeken momenteel pas aangevraagd worden  vanaf juli. 

UPDATE: Omwille van de coronacrisis worden de groepsbezoeken en de tramritten voor onbepaalde tijd opgeschort. Van zodra er meer duidelijkheid is hieromtrent leest u het hier en op onze facebookpagina.


Toegankelijkheid van het museum

Het museum is toegankelijk voor andersvaliden, er is een aangepast toilet. Beperking: in het museum liggen tramsporen met groefrails, in de bochten verkant, dit vraagt extra aandacht voor rolstoelgebruikers. Enkele voertuigen zijn toegankelijk voor bezoekers, maar het zijn allemaal voertuigen met hoge vloer en instaptreden. In het museum zijn niet toegelaten: honden (tenzij op de arm gehouden), fietsen, rolschaatsen en etenswaren.


Verantwoordelijkheid

Bezoekers moeten zich in het museum gepast gedragen en mogen geen apparatuur van de voertuigen bedienen. Elke schade of ongeval als gevolg van ongepast gedrag valt onder de aansprakelijkheid van de bezoeker.


Adres

Diksmuidelaan 42, 2600 Berchem – Tel.: 03 322 44 62 – E-mail: info@vlatam.be


Archief en documentatiecentrum ADC

VlaTAM beschikt over een uitgebreide verzameling archiefstukken en documenten bestaande uit officiële stukken, foto’s, plannen en parafernalia.  Het ADC vormt zeker een rijke bron voor liefhebbers en historici, heemkundigen en architecten. Voor raadplegingen en opzoekingen kun je mits afspraak op donderdagen in het ADC terecht. Stuur hiervoor een mailtje naar info@vlatam.be.


Met tram of bus

Het museum is bereikbaar met tramlijnen 4 (Hoboken – Silsburg), 9 (Linkeroever – Eksterlaar) en 11 (Melkmarkt – Berchem station) en met de buslijnen 51, 52 en 53 (Berchem station – Vremde/Duffel). Stippel je rit naar het museum uit met de routeplanner of de app van De Lijn.

Met de trein

Het museum ligt op slechts op 500m van het station Antwerpen-Berchem. Verlaat het station langs de hoofdingang, volg het Burgemeester Reyckaertplein naar het busstation recht voor je en steek daar rechts de Binnensingel over. Steek via de Borsbeekbrug de Antwerpse Ring over. Wandel aan de verkeerslichten rechts de Diksmuidelaan in. Aan de linkerzijde (huisnummer 42) vind je het Vlaams Tram- en Autobusmuseum.  Meer info over de dienstregeling van de NMBS vind je hier of via de app.

Met de wagen

Via de R1 (Antwerpse Ring) afrit 3 Borgerhout, vervolgens via de R10 richting Berchem station, net voor het station links naar Borsbeeksebrug. Verder op uw rechterzijde vindt u de Diksmuidelaan. Het museum bevindt zich vooraan links. (Betalende) parkeermogelijkheid op de Borsbeeksebrug.